Een spaarhypotheek is een van de populairste hypotheken in Nederland en tot voor kort had deze hypotheek leningsvorm een heleboel fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek. De overheid heeft in 2013 besloten om spaakhypotheken fiscaal niet meer toe te staan aan startende huizenkopers. Indien er toch voor deze hypotheek gekozen wordt komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheeklening en verzekering

Deze type hypotheek is een combinatie van een hypotheeklening en een gemengde verzekering. Met de spaarhypotheek wordt er gespaard of belegd zodat aan t einde van de looptijd de hypotheek afgelost kan worden. Naast de aflossing wordt er ook een premie betaalt voor het overlijdensrisicodeel. Indien de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd, dan kan een deel van de hypotheek gewoon afgelost worden. Als 2 mensen een spaarhypotheek afsluiten dan wordt zo een overlijdensrisicodekking voor beide mensen afgesloten.

Hypotheekbedrag

De spaarhypotheek wordt afgesloten waarbij het verzekerd bedrag altijd gelijk is aan het hypotheekbedrag. Als de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd, dan kan met de uitkering het gehele hypotheek som betaald worden. Indien de verzekerde(n) tegen het einde van de looptijd nog in leven is dan wordt het hypotheekbedrag met het spaarbedrag verrekend. Bij een spaarhypotheek is de rente van de hypotheek ook even groot als de vergoeding van het spaarpolis. Hier geldt natuurlijk voor dat als de rente tijdens de looptijd stijgt, de spaarpolis ook zal toenemen.