De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een instantie die gaat over de garantie op hypotheken tot € 245.000. Hierdoor kunt u veilig een hypotheek afsluiten en de garantie hebben dat deze ook volledig afgelost wordt. Stel dat bij verkoop van uw woning de opbrengst te weinig zijn om uw hypotheek volledig af te lossen, dan neemt het NHG de schuld van u over.

Grensbedrag

Bij het afsluiten van de hypotheek kunt u navragen als u ook in aanmerking komt voor de NHG. De bank of hypotheek adviseur kan dit dan voor u aanvragen. Om in aanmerking te komen voor het NHG is het wel belangrijk dat u rekening houdt met het grensbedrag dat nu is gesteld op € 245.000.

Gedwongen huisverkoop

De NHG kan heel handig zijn als u op een moment in uw leven de hypotheek niet meer kan betalen. Denk dan aan arbeidsongeschiktheid, scheiding, overlijden van uw partner. Hierdoor kunt u noodgedwongen worden uw huis te verkopen. Als de verkoop niet het gewenste bedrag oplevert om de hypotheekschuld af te lossen kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen uw schuld kwijtschelden als u een NHG heeft en de restschuld voldoet aan bepaalde voorwaarden.