Sparen voor de studie van je kind

Studeren is mooi, maar duur. Als je als ouder je kind een studie kunt geven, draag je op een bijzondere en zeer belangrijke manier bij aan de toekomst. De kans om na een studie een goede baan met een bijhorend goed salaris te bemachtigen is groter dan zonder studie. Niet gek dus dat veel ouders voor de studie van hun kind willen sparen.

Hoe pak je dat nu aan? En wanneer begin je?

 

Studeren is duur

Wie een studie moet betalen is veel geld kwijt. Gelukkig is er een studiebeurs, maar die is lang niet altijd toereikend. Zeker wanneer de beurs op is en een kind verder wil leren, komen daar hoge kosten bij. Het gaat vaak om duizenden euro’s aan studiekosten per jaar. Er moeten vaak boeken worden aangeschaft, computers of tablets en als een kind in een andere stad gaat studeren, zal er ook een woonruimte moeten worden betaald.

Al met al kost studeren veel geld. In Nederland hebben veel mensen een studieschuld. Dat is natuurlijk iets waar je je kind voor wil behoeden. Door zelf te beginnen met sparen kun je de studie van je kind verzekeren.

 

Wanneer beginnen met sparen voor de studie?

Onderzoek onder ouders toont aan dat verreweg de meeste ouders al vrij snel na de geboorte van hun kind geld opzij zetten ‘voor later’. Er wordt dan niet gedefinieerd dat dit geld gebruikt moet worden voor de studie, maar dat kan natuurlijk wel. Ook een rijbewijs wordt vaak van dit spaartegoed gefinancierd.

Hoe vroeger je begint met sparen, hoe meer geld je uiteindelijk op de spaarrekening zal hebben staan. Zeker als daar een gunstige spaarrente bij komt. Veel banken bieden aantrekkelijke rentes op spaarrekeningen voor kinderen en jongeren.

Hoe eerder je dus begint, hoe beter het zal uitpakken.

 

Hoeveel geld moet je sparen?

Zoals gezegd is studeren duur, maar een vast bedrag is niet te noemen. Een opleiding tot kapper of boekhouder zal minder geld kosten dan een opleiding tot chirurg of piloot. Wil je weten wat een bepaalde studie je gaat kosten? Gebruik dan deze rekenhulp van DUO.

Je kunt je ouderbijdrage op de studiefinanciering hier makkelijk mee berekenen en alvast weten hoeveel geld je opzij moet zetten. Natuurlijk is het lastig om dit al te bepalen als je kind nu nog jong is, maar je kunt altijd een kijkje nemen om alvast een voorspelling te krijgen.

 

Hoe sparen voor de studie van je kind?

Zoals gezegd kan het studeren een behoorlijke investering zijn. Het is dus zaak om een spaarrekening te kiezen die je helpt om het vermogen te laten groeien. Welke opties heb je?

 

De kinderspaarrekening

Wie een kinderspaarrekening opent, zorgt dat een kind op zijn of haar 18e verjaardag bij het geld kan. Wanneer je kind eerder gaat studeren, zal je dus zelf bij moeten springen. Bij een kinderspaarrekening is het wel zo dat een kind na zijn 18e verjaardag zelf kan bepalen wat hij of zij met het geld gaat doen.

 

De vrij opneembare spaarrekening

Hou je het geld liever in eigen beheer, zodat je zeker weet dat het geld uitgegeven gaat worden aan een studie? Dan kies je het beste voor een vrij opneembare spaarrekening. Je hebt dan de mogelijkheid om per maand of per kwartaal een bedrag van de betaalrekening naar deze spaarrekening over te boeken. Volledig automatisch.

Gebruik bij voorkeur een nieuwe spaarrekening voor je kind, zodat je het onderscheid tussen deze rekening en je eigen rekening goed kan maken.

 

Deposito

Een andere optie is het openen van een spaardeposito. Je zet geld hier voor een bepaalde periode op vast tegen een vaste rente. Wanneer je over een leuk bedrag beschikt wat je niet direct nodig hebt, kan dat erg leuk zijn. Je mag hier tussentijds echter niet aankomen. Daarom ligt de rente van een depositorekening vaak een stuk hoger dan de rente op andere spaarrekeningen.

 

Sparen is investeren in de toekomst

Als ouder wil je het beste voor je kind. Of je nu spaart met een depositorekening, een vrij opneembare spaarrekening of een kinderspaarrekening, als jij ervoor zorgt dat je kind zorgeloos kan gaan studeren, help je hem of haar een flinke en belangrijke stap in de toekomst te zetten.