Reisverzekering: 5 zaken waarvan u zich zult verbazen dat ze verzekerd zijn!

Een reisverzekering geeft u vooral veiligheid. Daarom sluit u een reisverzekering af als u een reis boekt of heeft u wellicht bij uw verzekeraar een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afgesloten. Maar wat u misschien niet weet is dat de reisverzekering veel meer zaken dekt, die u waarschijnlijk niet weet.

 

Reisverzekering

Een reisverzekering heeft primair tot doel de waarde van uw reis en de bijkomende onvoorziene kosten te dekken. Denkt u er bijvoorbeeld aan dat u – door een vertraging – een vlucht mist, uw koffers kwijtraakt of in het ziekenhuis beland. Een reisverzekering dekt de kosten.

U kunt een reisverzekering afsluiten bij het reisbureau, maar ook bij uw eigen verzekeraar. Doorgaans zijn er twee dekkingen:

  • Binnen Europa: alle reizen binnen Europa en enkele aan Europa (de Middellandse Zee) grenzende gebieden zijn verzekerd (leest u dit goed na in de clausule).
  • Internationaal: wereldwijde dekking, waar ter wereld u zich ook bevindt.

De reisverzekering is vaak gekoppeld aan een annuleringsverzekering. Kan de reis onverhoopt niet doorgaan? Dan krijgt u de gemaakte kosten voor boeking terug.

 

Met een gerust gevoel op reis

De meeste mensen sluiten een reisverzekering af, omdat het hen een gerust gevoel geeft. Het woord ‘verzekering’ heeft wat dat betreft iets magisch. Mensen durven meer met een verzekering en zijn minder bang.

Maar er zijn, los van ziektekosten en verloren bagage of gemiste vluchten, veel meer zaken die de reisverzekering dekt. Wat denkt u van het onderstaande lijstje?

 

1 Een kapotte of zoekgeraakte telefoon

De meeste mensen nemen hun telefoon mee op reis. Er kan natuurlijk van alles mee gebeuren. U zult niet de eerste zijn die een foto maakt en vervolgens de telefoon in het water of op de grond laat vallen. Een barst in het scherm, in het water gevallen of gewoon brutaal gestolen, het kan allemaal. Een reisverzekering dekt de kosten die hieruit voortvloeien: bijvoorbeeld reparatie of de aanschaf van een nieuwe telefoon.

 

2 Schade aan een huurauto

Autoverhuurbedrijven in het buitenland kunnen soms nogal dramatisch doen over claims die u krijgt als u een spiegel van een auto afrijdt of een paaltje raakt. Wie niet thuis is in een andere taal en vluchtig leest, kan daardoor in paniek raken en een extra verzekering afsluiten die niet nodig is. Een reisverzekering dekt namelijk ook de schade die u veroorzaakt aan een gehuurde auto.

 

3 Paspoort of andere reisdocumenten

De gruwel van iedere vakantieganger is het niet kunnen vinden van reisdocumenten of paspoorten. Het aanvragen van nieuwe documenten kost veel tijd en geld. Het geld kan worden verhaald op de reisverzekering.

 

4 Zakkenrollers

In veel Europese steden zijn zakkenrollers actief. Denkt u bijvoorbeeld aan de Parijse metro. Hoewel u zelf veel kunt doen om te voorkomen dat uw zakken worden leeggeroofd, dekt de reisverzekering in veel gevallen de schade. Dus alles wat u kwijt raakt: van portemonnee tot mobiele telefoon en reispapieren.

 

5 Kapotte kleding

Gaat uw kleding tijdens uw vakantie kapot? Dan bestaat er grote kans dat de reisverzekering de kosten dekt en u de huidige waarde van de kleding uitgekeerd krijgt. Zeker wanneer u duurdere merkkleding draagt kan dit prettig zijn.

 

Lees altijd de voorwaarden

Hoewel bovengenoemde zaken in veel gevallen worden gedekt, zijn er natuurlijk talloze reisverzekeringen op de markt. Dat betekent dat er ook veel kleine lettertjes zijn. Lees altijd de voorwaarden en uitzonderingen op de verzekering door en laat u niet verrassen. Het kan zijn dat een bepaalde categorie is uitgesloten van de verzekering.

Ook moet u altijd alles hebben gedaan om verlies of vernieling van eigendommen te voorkomen. Afhankelijk van de verzekeraar zal u moeten aantonen dat u bijvoorbeeld de deur op slot heeft gedaan, of dat u uw laptop niet open en bloot hebt achtergelaten in de huurauto (waardoor de laptop weg is en de huurauto een ingetikt raampje heeft). U bent zelf verantwoordelijk hiervoor.

 

Camperverzekering

Reist u met een camper? Dan gelden er vaak heel andere richtlijnen. Er zijn gevallen bekend van mensen die hun gestolen laptop niet vergoed kregen, omdat ze met een camper reisden. Een camperverzekering kan hierbij uitkomst bieden, want die dekte alle schade en kosten die voortvloeien uit reizen met een camper.

 

Conclusie

Een reisverzekering dekt veel meer dan u in eerste instantie misschien wist. Gaat u langere tijd op vakantie of neemt u veel spullen mee? Dan is het lonend om de clausule goed door te nemen, zodat u weet waar u aan toe bent. Goed verzekerd op reis betekent voor veel mensen een stuk minder stress.